Conditii generale

REGULAMENT

Programului Naţional Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologică

 

Art. 1. Organizator program                            

Art.1.1 Programului Naţional Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologică” denumit in continuare Program National Gratuit, este organizat de catre Asociaţia Help Autism, cu sediul in str. Burdujeni nr.3, Sector 3, Bucuresti, avand cod de inregistrare fiscal 26590428

Art.1.2. Decizia de derulare a programului conform regulilor din prezentul regulament este finală si obligatorie pentru persoanele inscrise in program.

Art.1.3. Organizatorul işi rezerva dreptul de a modifica oricare din conditiile stabilite în prezentul regulament in perioada desfasurarii programului, din motive intemeiate, dar nu înainte de a anunţa publicul despre aceste modificări.

                                                                                 

Art. 2. Denumire. Durata. Locul desfăşurării.

Art.2.1. Program National Gratuitpoartă denumirea “Programului Naţional Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologică

Art.2.2.Programulse desfăşoară în perioada 03 ianuarie – 31 decembrie  2013, la nivel national,

Art.2.3. Ultima zi de inscriere in program este 17 decembrie2013, orele 00.00 cu exceptia situatiei in care programul va fi prelungita.

 

Art. 3. Beneficiar program

Art.3.1. Beneficiari ai Program National Gratuit poate fi orice copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani, indiferent de aria geografica in care domicilieaza, care NU AU FOST NICIODATA DIAGNOSTICATI SAU EVALUATI SI CARE NU URMEAZA NICIUN FEL DE PROGRAM DE RECUPERARE, ai carui parinti sesiseaza o intarziere in dezvoltare neuro-psihica. La aceasta categorie se incadreaza copii cu lipsa limbaj dupa varsta de 1 an si 6 luni sau limbaj deficitar si neraportat la context – copilul vorbeste, insa fara a raspunde solicitarii venite din partea parintelui sau a altui adult, verbalizarea se reduce la cuvinte simple si repetative, neintelese in mare parte de adult,  lipsa contact vizual – nu priveste parintele in ochi, sau contact vizual este deficitar – priveste foarte rar parintele in ochi, doar daca solicitarea vine din partea lui si nu priveste decat arareori persoane straine, comportament neadecvat – pare ca nu intelege cand i se explica si face numai ceea ce vrea, fara a asculta deloc indrumarile parintelui, nu are sentiment de frica, rusine, teama, afectiune, sau sunt mult reduse, uneori parca intelegand ce se petrece in jurul lui, alteori nu, nu raspunde la comenzi simple de genul “adu-mi marul” si pare mereu preocupat de ceva, insa de orice altceva decat ii solicita adultul, este agitat si nu reuseste sa stea mult intr-ul loc, sau din contra este mult prea cuminte si static, parand ca nu are nevoie niciodata de nimic, trece cu prea multa usurinta de la o activitate la alta si nu incheie aproape niciodata o activitate.

 

Beneficiari ai Program National Gratuit sunt in egala masura si copii, care nu intrunesc decat partial sau aprope deloc specificatiile de mai sus, in sesul ca verbalizeaza, inteleg solicitarile adultului, dar par a fi extrem de neascultatori si indisciplinati, fiind intr-o miscare continua. Nu se pot focusa pe o activitate mult timp, fiind mereu parca distrati.

 

Art.4. Dreptul şi condiţiile de participare

Art.4.1. De Program National Gratuit beneficiază orice copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani, al carui parinte sesizeaza partial sau total caracterisitici din cele precizate mai sus, care isi ridica un semn de intrebare in ceea ce priveste copilul sau si care doreste sa afle care este nivelul de dezvoltarea al copilului pe toate ariile de dezvoltare in raport cu varsta fizica.

 

Parintele poate opta pentru oricare dintre cele 4 modalitati de inscriere:

a)  completeaza formularul on-line si incarca documentele necesare validarii de pe site-ul www.helpautism.ro

b)  trimiti documentele prin posta la Sediul Help Autism, Str. Delea Noua nr. 36, Sector 3, Bucuresti

c) depune personal documentele la Sediul HelpAutism, Str. Delea Noua nr. 36, Sector 3, Bucuresti, in interval 10.00 – 16.00 de luni pana vineri in perioada 03 ianuarie – 15 decembrie 2013

d)  trimite documentele complete pe adresa de mail denisa.stanculescu@helpautism.ro

Oricare din varianta aleasa este corecta si acceptata.

 

Art.5. Modalitate validare si acceptare  a copilului in program

Art.5.1. Validarea se va face in termen de maximum 30 de zile de la data depunerii dosarului la Asociatie;

Pentru a fi valid si acceptat in Program National Gratuit, parintele trebuie sa depuna/incarce on-line:

§  Certificat nastere de unde sa rezulte varsta copilului, care trebuie sa fie intre 12 luni si 48 luni

§  Scurta descriere a copilulul facuta de catre parintele care solicita evaluarea, in care se vor specifica principalele dificultati sesizate

§  Copie buletin mama

§  Copie buletin tata

§  Certificat casatorie parinti sau hotarare de divort unde este cazul;

§  Diagnostic de la Spitalul Obregia;

§  Declaratie pe propie raspundere, ca, copilul nu a mai fost diagnosticat/evaluat si nici nu se afla deja inscris in program de recuperare.

In cazul in care validarea nu a fost acceptata, familia va fi contactata pentru detalii suplimentare.

Nu sunt considerate ca fiind valide inscrieri pentru copii care sunt deja diagnosticati/evaluati si/sau urmeaza program de recuperare.

 

Art.6. Modul de desfăşurare al programului

Art. 6.1.Dupa finalizarea inscrierii si validare, urmatorul pas va fi programarea copiilor, in ordinea inscrierii, la control psihiatric spitalul Obregia, pavilioanele VA si VB, psihiatrie pediatrica. Pentru a putea beneficia de control medical, parintele este rugat sa se prezinte, cu cel putin o zi inainte de data la care i se comunica programarea, la medicul de familie al copilului si sa solicite trimitere medicala catre psihiatrie pediatrica Obregia.

Dupa finalizarea controlului medical, copilul va fi programat la evaluarea psihologica complexa, care se va desfasura la sediul asociatieia ATCA sau la sediile partenerilor, evaluarea urmand a se efectua de cate psihologi acreditati sau Analist comportamental, absolvent al masterului Applied Behaviour Analysis din cadrul programului Clemson University - România. Parinti vor fi contactati si indrumati in tot procesul de evalure.

Fiecarui copil evaluat va primi in urma evaluarii un dosar care va contine:

-  Concluziile evaluarii psihologice scrise de catre psiholog;

- Rezultatul testelor aplicateADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule), ADI-R (Autism Diagnostic Interview, Revised) si Carolina;

 

Art.7. Taxe

Inscrierea in Program National Gratuit, diagnosticarea si evaluarea au un cuantum de 720 lei, insa costul este suportat in totalitate de Asociatie, astfel serviciile sunt gratuite pentru toti copii care indeplinesc conditiile precizate mai sus. In cazul in care copilul a mai fost diagnosticat/evaluat sau se afla deja inscris in program de recuperare, parintele va achita contravaloarea evaluarii.

 

Art.9. Intreruperea Programului

Organizatorii isi rezerva dreptul de a intrerupe inscrierea in program, acesta facandu-se in limita locurilor disponibile si a fondurilor necesare acoperirii costurilor de evaluare.

 

Art.10. Regulamentul campaniei

Regulamentul programului este afisat si disonibil pe site-ul www.helpautism.ro  pe toata perioada de desfasurare a programului.

 

Orice intrebari si sesizari având ca obiect Programului Naţional Gratuit de Diagnostic Precoce si Evaluare Psihologică, poate fi trimis pe adesa de e-mail  denisa.stanculescu@helpautism.ro

 

Asociatia Help Autism

contact@helpautism.ro

www.helpautism.ro