Dăruiește cu 3,5% mai multă copilărie!

În cei 9 ani de Help Autism, speranța a peste 1000 de părinți că lupta nu este pierdută odată cu primirea unui diagnostic, că micuții lor speciali au șansa de a-și recâștiga copilăria, a venit cu 2%. Sute de mii de oameni au înțeles, în acești ani, că schimbarea vine din implicare și că binele poate să nu coste nimic, atunci când înțelegi, îți pasă și îți dorești să-l dăruiești.

Implicarea lor s-a transformat în sute de mii de ore de terapie, iar acest ajutor se vede, zi de zi, în ochii a sute de copii care zâmbesc, vorbesc, se joacă, merg la școală și încep să-și construiască viitorul în lumea noastră. Cu 2% am rescris împreună sute de povești. Cu 2% s-a schimbat și viața Alexiei și a lui Edi, micuții care ne-au ajutat în urmă cu câțiva ani să spunem povestea sutelor de copii care au nevoie de sprijin și au devenit imaginea acestei campaniei. Astăzi, Alexia și Edi merg la o școală de masă, comunică, se bucură și au lăsat în urmă anii în care societatea le dădea atât de puține șanse de a deveni copii integrați. 

Începând cu 2018, poți redirecționa gratuit 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non profit. Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru terapia copiilor cu autism și integrarea lor socială, precum și pentru sprijinirea familiilor lor în procesul anevoios de recuperare. Copiii cu autism înțeleg lumea altfel, ei învață diferit și au nevoie de terapie zilnică timp de 2 ani (pentru cei mai puțin afectați) până la sprijin pe viață pentru cei grav afectați.

 

Tot din 2018, există două metode prin care 3,5% din impozitul pe venit poate fi direcționat către soluții reale pentru copii cu autism:

  • o dată pe an prin declarația unică (venituri independente) sau formularul 230 (venituri salariale), banii ajung la noi o singură dată în termen de 90 de zile de la depunerea formularului
  • lunar prin reținere la sursă, banii ajung lunar și ne asigură continuitatea în funcționare

Pentru anul fiscal 2019 poți alege să redirecționezi 3,5% din impozitul pe venit prin intermediul companiei tale, cu o cerere (model precompletat parțial) adresată departamentului de resurse umane/salarizare/contabilitate. Decizia de a redirecționa prin intermediul companiei tale îți aparține, iar compania îți va oferi detaliile necesare și sprijinul în acest sens. Opțiunea poate fi făcută pe 2 ani de zile, compania se va ocupa să redirecționeze lunar suma aferentă. Acest proces se numește reținere la sursă, pentru noi se traduce în resurse financiare lunare și constante. 

 

De ce să optezi pentru reținerea la sursă dacă ești angajat?

  • banii intră direct din contul companiei tale în contul asociației, eliminăm astfel perioada de așteptare de 90 zile de la depunerea anuală a declarației 230
  • efortul tău rămâne minim, completezi o singură data cererea de direcționare și opțiunea ta poate rămâne valabilă 2 ani de la data depunerii
  • venitul este lunar ceea ce înseamnă că noi ne putem baza pe resurse constante pentru plățile recurente

Asociația Help Autism oferă soluții reale de terapie, recuperare și integrare copiilor cu autism și este furnizor de servicii sociale acreditat cu 3 servicii licențiate. Help Autism este recunoscută ca organizație de utilitate publică și figurează în registrul entităților / unităților de cult.

 

Descarcă declarația 230 Descarcă declarația unică Descarcă cererea de direcționare (de la sursă)

Completarea și depunerea declarației 230 sau a declarației unice 

Complează declarația corespunzătoare sursei tale de venit: 

> Pentru venituri salariale: 

Completează Declarația 230 cu datele tale. Dacă nu cunoști suma corespunzătoare a 3,5% din impozit,  poți lăsa căsuța necompletată  iar aceasta va fi calculată de către organele fiscale. 

Declarația se depune la filiala ANAF din sectorul sau orașul tău.

Pentru colectare și depunere trimite-ne un mesaj pe adresa: ancuta.manole@helpautism.ro sau completează formularul din meniul contact și vom prelua noi pentru tine această sarcină. 

> Pentru venituri din alte surse (cedarea folosinței bunurilor, drepturi de autor, etc): completează Declarația Unică. După completarea datelor tale personale adaugă la secțiunea 6, punctul B datele Help Autism: "ASOCIATIA HELP AUTISM – COD FISCAL 26590428 -RO05BACX0000000843775000“

Termenul de depunere a declarațiilor pentru redirecționarea impozitului aferent anului 2018 este 31 iulie 2019. 

Reținerea la sursă de către angajator

Procedura este simplă și presupune doar 4 pași:

Pas I – Depunerea cererii de direcțioare de către angajat

Completarea cererii de redirecționare de către angajat privind redirecționarea impozitului pe venit;

Predarea declarației la departamentul resurse umane (sau serviciului externalizat, după caz);

Pas II - Reținerea la sursă în programul de salarizare – operațiune efectuată de către departamentul resurse umane.

Se selectează procentul de redistribuire 3.5%

Se introduce manual în câmpul ”ONG den” Help Autism și CIF-ul 26590428

Pas III - În declarația 112, pe care fiecare angajator este obligat să o depună lunar, se va completa manual suma deductibilă în Secțiunea ”Impozit pe veniturile din salarii și/sau asimilate salariilor”, în câmpul ”Deductibilă”. Această sumă reprezintă totalul valorilor redirecționate de către angajații companiei respective indiferent de ONG-ul ales. Acest calcul se poate realiza ușor din statul de salarii. 

Pas IV - Angajatorul virează sumele către Help Autism, în contul completat de către angajat. În cazul în care sunt mai multe ONG-uri este necesar ca angajatorul să calculeze care sunt sumele aferente fiecărui ONG (în D112 se va introduce doar valoarea totală).

Cum completezi în programul de salarizare

Află care sunt pașii pe care îi urmezi din acest filmuleț sau din detalierea de mai jos.

 

Ești încă nehotărât? Privești acest filmuleț pentru a vedea cum percep copiii cu autism lumea din jur:

Pentru alte detalii ne poți contacta pe email ancuta.manole@helpautism.ro sau la telefon 0765.256.163 -  Anca Manole 

Îți mulțumim că ești alături de noi!