Cum îi poți îmbunătăți viața copilului cu autism

Nu te da bătut! Fiecare comportament nou dobândit este un pas înainte! 

Deși este imposibil să prezici cum va fi copilul tău în viitor, cum se va dezvolta, ce achiziții va avea și în ce măsura va recupera întârzierile pe care le are, faptul că îi ești alături și îl susții este poate cea mai importantă piesă din puzzle.

Nu te arunca în a compara și trage concluzii. Fiecare copil este diferit și de aceea a compara copiii între ei este cel mai dăunător lucru pe care îl poți resimți atât tu, cât și copilul tău. Compară reușitele lui de la o zi la alta și exprimă-ți bucuria, susținerea și iubirea de care are nevoie. Copiii au nevoie pe lângă hrană, igienă, joacă și de stimulare intelectuală, emoțională, să se simtă iubiți, acceptați, importanți, valoroși în cadrul familiei. Toate aceste lucruri se reflectă prin implicarea atentă a părintelui în lumea copilului cu TSA.

Învață cât mai multe despre autism!

Cu cât știi mai multe despre Tulburarea de Spectru Autist cu atât ești mai ”echipat” în a gestiona situațiile dificile prin care trece copilul tău. A căuta și a te interesa să-ți înțelegi copilul și manifestările TSA, contribuie la crearea, consolidarea și dezvoltarea relației părinte – copil, relație care este la baza progresului. Pune întrebări, participă la discuții, workshop-uri în care îți poți exprima ideile, în care poți înțelege cerințele tulburării.

Intervenția în Tulburarea de Spectru Autist.

Odată diagnosticată tulburarea te poți îndrepta către un psiholog clinician, care face evaluări în vederea stabilirii gradului de afectare și a întârzierilor pe care copilul le are de recuperat, copilul. În baza acestei evaluări, cauți un psiholog specializat în coordonarea echipei de terapie aba. Acesta elaborează un plan individualizat. Apoi căutați o echipă de terapeuți și, in funcție de dificultățile întâmpinate, copilul poate avea o echipă multidisciplinară formată din psihologi terapeuți aba, logoped și kinetoterapeut.

Cunoaște-ți copilul!

Caută să  înțelegi care sunt nevoile din spatele comportamentelor copilului tău. Caută să acționezi atunci când situația o impune și nu să reacționezi la stările de frustrare ale copilului. Deține răspunsul la întrebările ”Ce îl stresează sau sperie pe copilul meu? Ce îl face să se simtă calm? Ce îi provoacă disconfort? Ce îi aduce plăcere copilului?” Participă activ în procesul de recuperare vorbind și punând în practică activitățile sugerate de coordonatorul copilului tău.

Ce înseamnă să reacționezi?

Momentul în care ești confruntat cu o criza a copilului tău și ajungi să reiei toate etapele de la rugăminți, apoi la amenințări, apoi la țipete și interdicții. Toate aceste manifestări sunt reacții la comportamentul copilului. Reacțiile sunt lipsite de o gândire pe termen lung și sunt instinctive. Cum să fac să-l opresc. Iar momentul în care a tăcut s-a liniștit vine cu un răsuflare ușurată „am scăpat și de data asta”.

Ce înseamnă să acționezi?

Înseamnă să fii conștient că există posibilitatea apariției unei crize, înseamnă să ai deja în minte un model. Dacă devine furios sau opoziționist ce pot să fac? Corectez comportamentele menținând o relație respectuoasă, bazată pe încredere. Anticiparea acestor momente conferă siguranța, încrederea și controlul situației. Anticipând dorințele copilului sunt pregătit să nu răspund nervos, pe un fond emoțional instabil care ar putea încărca situația.

Sunt empatic, înțeleg și verbalizez nevoile lui: ”Îți place mult acea păpușă, stau cu tine cât ai nevoie, te poți uita la ea, nu o vom cumpăra, însă te poți uita..” Îl implic pe copil în activitățile familiei și îi acord toată încrederea că poate să se descurce și singur în anumite situații.

Oferă-i structură și organizare.

Învățând despre TSA te ajută să te poți implica în planul de tratament al copilului și să poți corecta, ajusta și învăța comportamente adecvate, noțiuni și stări emoționale exprimate prin activități funcționale. Folosește instrumente și metode din terapie pentru a-l ajuta pe copil să înțeleagă ce îi ceri. Folosește orarul vizual, pictogramele, demonstrațiile prin care îi arăți cum ar trebui să facă diverse lucruri. Păstrați-vă un program în care în fiecare zi repetați, exersați și vă bucurați de interacțiunea voastră.

Învață și metode nonverbale de a te conecta la copilul tău.

Acordă atenție tuturor comportamentelor adecvate, pozitive care apar. Vânează-le, bucură-te de ele și recompensează-le. Amintește-ți că nu trebuie să stai asemeni unui polițist lângă copil și să-i spui în permanență ce nu are voie să facă sau cum să nu vorbească. Fii ancorat în partea pozitivă a lucrurilor și bucurați-vă împreună de reușite.