Prietenii rari ai copiilor cu autism

Tu cine ai fi azi fără prietenul din copilărie? Poate nici nu ai un răspuns concret, dar sigur ți-ai făcut o listă în minte cu cei mai apropiați prieteni, aceia cu care te țineai spontan de mână și ați strâns amintiri din copilărie. Pentru copiii noștri, #copiiiaparte, oportunitățile de a-și face prieteni sunt drastic reduse în contexte firești precum școala sau parcul datorită specificului diagnosticului lor. 

Prietenia pentru copiii cu autism nu este un obiectiv pentru că socializarea în sine nu este o nevoie a copilului. Ne emoționăm când vedem un băiețel care își ia spontan de mână viitorul coleg pentru că-i simte disconfortul din prima zi de școală și înțelegem că această reacție spontană vine din empatie. Dar oare copiii cu autism pot lua spontan un prieten de mână? 

 

HelpAutism prietenie tabara 

Alex o ia spontan pe Martha de mână la plimbarea de seară din ultima zi din mini-tabăra Help Autism unde ea a venit ca voluntar. S-au jucat mult în piscină, Martha era singurul copil care interacționa cu Alex. Ea este un copil tipic, el un copil aparte.

 

HelpAutism tabara

Darius îl ia spontan de mână pe Andrei cu care s-a împrietenit în mini-tabăra din vara aceasta. Violeta, terapeuta lui a fost surprinsă de gestul care poate părea stângaci și spune că Darius e mai sociabil în a treia tabără. Andrei și Darius se întâlnesc săptămânal la grupul de socializare.

 

HelpAutism prietenie copii 

Andrei, Cătălin și Denis într-o pauză de joacă. Prietenii iau pauze în același timp :) 

 

Iată cum "spontan" este un moment care apare după luni de grupuri de socializare sau după 3 excursii, iar "prietenia" este o interacțiune pe care o planificăm și o repetăm ca orice alt comportament pe care ni-l dorim de la copiii noștri. Am creat oportunități de împrietenire încurajând interacțiunea pe holurile centrelor de terapie, organizând grupurile de socializare cu întâlniri săptămânale, excursii și mini-tabere. Îndrăznim să credem că prietenia rară a copiilor cu autism este posibilă.

Andrei, Darius, Miri și Sara și-au cunoscut primii prieteni în grupurile de socializare. Acelea în care Darius s-a jucat cu Andrei pentru prima dată, Andrei a pupat-o pe Miri pentru prima dată, iar Miri se distrează cu prietena ei Sara de fiecare dată. Prieteniile se leagă greu între camerele de terapie pentru copiii cu autism, iar în parc uneori niciodată. Grupurile de socializare și activitățile de grup sunt unele dintre foarte puținele ocazii în care copiii cu autism își fac prieteni.

Excursiile și mini-taberele pe care le organizăm au, printre altele, și acest rol: de a-i ajuta pe copii să descopere prietenia, să cunoască copii din alte centre, să petreacă timp alături de prietenii pe care și i-au făcut la grupuri de socializare sau să-i descopere mai bine pe cei cu care s-au intersectat pe holurile centrelor Help Autim.

#echipahelpautism aleargă anul acesta la Maratonul București pentru prietenia rară a copiilor cu autism, dincolo de camera de terapie. Vrei și tu să faci parte din echipa portocalie? Află cum https://echipa.helpautism.ro 

FacebookShare pe Facebook