„Bradul care dăruiește!” o campanie despre implicare, conștientizarea autismului și ecologie

Anul acesta, în preajma sărbătorilor de iarnă, Asociația Help Autism derulează o altfel de campanie de sărbători. „Bradul care dăruiește!” este o acțiune care vorbește despre conștientizarea autismului, ecologie și implicarea comunității în acțiuni de voluntariat, într-un mod ușor de accesat și care îmbină, în mod unic, cauze sociale aparent diferite.

În parteneriat cu Park Lake, Help Autism a invitat vizitatorii centrului comercial la un atelier de creație, în spiritul Crăciunului. Pe data de 15 decembrie, în incinta complexului, sub coordonarea voluntarilor asociației, zeci de copii și adulți s-au implicat în confecționarea unor brăduți de Crăciun stilizați. Decorațiunile au fost realizate din materiale reciclabile, crengi de copac adunate din pădure de către voluntarii asociației, care și-au dorit în acest fel să demonstreze că atmosfera și simbolurile de sărbătoare pot fi prezente în fiecare casă și fără a dăuna mediului. Totodată, vizitatorii au putut afla mai multe și despre Tulburarea de spectru autist și povestea celor 500 de copii sprijiniți de Help Autism și au putut dona pentru terapia lor. Brăduții realizați de către voluntari în cadrul atelierului au fost expuși pentru vânzare în magazinul online al Asociației: https://ahashop.helpautism.ro/charity-shop. Astfel, oricine poate lua parte această campanie cumpărând un brad pentru a-și împodobi casa, biroul sau oferi un cadou special în ajun de sărbători, ducând în acest fel mai departe și mesajul de conștientizare a autismului.   

 

Alături de dorința de a vorbi cât mai multor oameni despre cauza copiilor cu autism, asociația a oferit campaniei și o componentă ecologică. Din fondurile obținute prin vânzarea brazilor confecționați, vor fi achiziționați puieți de arbori pentru o acțiune de împădurire, care va avea loc în primăvara anului viitor. La plantarea acestora vor participa și o parte dintre copiii diagnosticați cu autism, pe care asociația îi susține în programe de terapie. Astfel, micuții speciali vor avea și șansa de a fi implicați într-o activitate inedită, în cadrul orei de socializare, precum și de a participa la o lecție practică despre naturăși importanța conservării mediului. Asociația își propune ca prin această acțiune să dăruiască naturii cel puțin 100 de copaci, iar participanții la ateliere au fost invitați să se alăture și acțiunii de plantare. 

 

În România, se estimează a fi peste 30.000 de copiii afectați de tulburarea de spectru autist. Autismul nu se vindecă, însă cu diagnostic pus la timp și intervenție specializată, până la 50% dintre acești copii pot ajunge adulțiindependenți și integrați. De 9 ani, Asociația Help Autism luptă pentru ca fiecare copil cu autism din România să aibă șansa la o viață normală. Asociația susține în programe de terapie, în centrele din București și Suceava, prin parteneriatele public-private și la domiciliu, 500 de copii care suferă de Tulburare de Spectru Autist. Costurile lunare pentru terapia unui copil cu acest diagnostic se ridicăpânăla 1000 de euro lunar, costuri nedecontate de stat și greu de susținut de către familii. Tocmai de aceea, implicarea companiilor și a persoanelor fizice, prin sponsorizări și donații, reprezintă singura șansă ca acești copii să aibă parte de terapia care îi poate ajuta să ducă o viață normală. 

 

 

 

 

FacebookShare pe Facebook
Latest articles
C
Tinerii cu autism au nevoie de sprijinul nostru ca obțină primul salariu - 2 rapoarte cu recomandări

Asociația HELP Autism în parteneriat cu Specialisterne a Islandi lansează un Studiu comparativ al legislației pentru persoane cu dizabilități din Islanda și România și un Ghid de bune practici sintetizate în urma vizitelor făcute de cele două organizații. Demersul face parte din proiectul AcceDis - Acces direct pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități.

AcceDis studiu comparativ

Read more