Cum să-i pregătim pe copiii cu autism pentru vacanță

Vacanța poate fi una dintre cele mai așteptate perioade în decursul unui an, însă pentru familiile copiilor cu autism, acest moment poate fi mai dificil de gestionat. Iată câteva recomandări pentru a vă bucura și a vă relaxa mai mult alături de micuții dumneavoastră.

helpautism vacanta copii autism

Pregătirea face minuni

Familiarizarea cu locurile ce urmează să fie explorate, cât și cu eventualele sunete întâlnite pe parcursul unei noi experiențe ajută la reducerea anxietății copiilor cu autism. O metodă potrivită de a sări în ajutorul micuților sunt poveștile. Relatați-le prichindeilor ce urmează să se întâmple pe parcursul călătoriei, care este comportamentul oamenilor în diverse locuri (de pildă, în tren) și arătați-le imagini și filmulețe care să-i ajute să accepte mai ușor noile orizonturi. Realizați împreună un jurnal al viitoarei călătorii, în imagini sugestive care să includă drumul și activitățile, pe zile, pe care urmează să le aveți (asemănător unui orar vizual), și amintiți-vă să adaugați imagini cu “recompensele” pe care le va primi după fiecare activitate. 

Oferiți alternative

Locurile noi pot părea intimidante de cele mai multe ori. De aceea, o alternativă de a încuraja copilul cu autism să se simtă mai stăpân pe situație este implicarea lui în pregătirea bagajelor. În funcție de nivelul de dezvoltare al copilului ne putem folosi pentru aceasta de o listă scrisă sau de imagini care să cuprindă lucrurile necesare călătoriei, adăugând și “ancorele “ care îl ajută să depășească momentele dificile. Își poate umple propriul rucsac cu jucării dragi, cărticele preferate, dispozitive electronice liniștitoare (ori muzicale) și chiar gustărele delicioase. Toate acestea vor veni în ajutor în momentele potrivite. 

Răsplătiți comportamentul adecvat 

Amintiți-vă să urmăriți și să apreciați un comportament pozitiv cu o mică răsplată. Aceasta poate fi sub forma unui fruct dulce, o jucărioară sau orice altceva preferă copilul dumneavoastră. Puteți avea în vedere chiar un premiu special pentru un comportament potrivit pe întreg parcursul unui zbor, ori a călătoriei cu trenul sau cu vaporul. Este necesar ca toate acestea să fie cunoscute încă dinainte pentru a ști la ce să se aștepte. 

Păstrați o parte din rutină 

Pe cât posibil, este de ajutor să păstrați o parte din rutina copilului și în timpul vacanței. În felul acesta stresul apărut în mediile noi va fi mai diminuat (orarul vizual fie că este în imagini sau scris va fi un ajutor de nădejde). De exemplu, păstrați rutina de dimineață, programul de somn și de mese atât pentru a menține un echilibru, cât și pentru a-i oferi copilului sentimentul de predictibilitate.

Deși călătoria cu micuții cu autism poate fi o provocare, pregătirea face miracole pentru sejurul mult visat.

Vacanțe pline de zâmbete să aveți!

FacebookShare pe Facebook
Latest articles
C
Tinerii cu autism au nevoie de sprijinul nostru ca obțină primul salariu - 2 rapoarte cu recomandări

Asociația HELP Autism în parteneriat cu Specialisterne a Islandi lansează un Studiu comparativ al legislației pentru persoane cu dizabilități din Islanda și România și un Ghid de bune practici sintetizate în urma vizitelor făcute de cele două organizații. Demersul face parte din proiectul AcceDis - Acces direct pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități.

AcceDis studiu comparativ

Read more