www.eduaba.ro, platforma ce integrează prima aplicație din România pentru specialiștii în recuperarea copiilor cu autism

În cadrul primei etape a proiectului „Connecting for children with autism”, a fost creată platforma www.eduaba.ro, care integrează prima aplicație integrată din România ce permite conectarea în timp real a membrilor echipei mutidisciplinare implicate în terapia și recuperarea copiilor cu autism. Platforma va fi folosită în primul an de proiect pentru 300 de copii cu acest diagnostic din București și județele Ilfov și Suceava.

Platforma www.eduaba.ro este o inițiativă a Asociației Help Autism, în parteneriat cu Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată ATCA și Asociația New Odyssey. Acest proiect, în valoare de 600.000 de lei, a fost cofinanțat de Fundația Vodafone România, printr-o contribuție de aproximativ 315.000 de lei, acordată prin programul Connecting for Good 2017.

 

22282047 1423874051064188 4655754246896593807 n

 

Platforma are două componente, fiecare dintre ele răspunzând unei nevoi reale cu care se confruntă specialiștii din domeniul recuperării copiilor cu autism: aplicația integrată ce asigură conectarea echipei multidisciplinare formate din medic, psiholog, asistent social, părinte și educator și o bază de date online, care permite monitorizarea permanentă, în timp real, a intervențiilor, a evoluţia micilor pacienți pe durata terapiei și a procesului de recuperare și stocarea informațiilor legate de istoricul terapeutic al fiecarui copil. Prin cele două componente, noua platformă contribuie la integrarea mult mai ușoară a acestor copii în sistemul educațional.

Bază de date a platformei www.eduaba.ro, aflată acum în curs de completare, va include o librărie online ce conține un chestionar de evaluare psihologică a copilului cu tulburare de spectru autist (TSA), peste 300 de protocoale de lucru cu copii aflați în terapie, un modul CRM cu câmpuri dedicate informațiilor despre copii, despre familiile acestora și datelor lor medicale.

Chestionarul de evaluare psihologică, construit în cadrul proiectului, are la bază programa națională de evaluare a copilului dezvoltată de Ministerul Educației Naționale și adaptată nevoilor educaționale speciale ale copilului cu TSA. La elaborarea chestionarului au lucrat patru specialiști cu experiență în terapia TSA, coordonatori ai echipelor de intervenție în terapie pentru mulți copii cu autism și beneficiarii asociațiilor partenere, recuperarea celor mici fiind direct dependentă de intervenția lor și a echipelor pe care le coordonează:

Psiholog Anca Dumitrescu, specialist BCBA, specialist în Psihoterapia cognitiv comportamentală

Psiholog Alina Bobârnac – RBT Trainer pentru psihologi și terapeuț

Psiholog clinician Violeta Mihalașcu, Psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală, 

Psiholog cu drept de liberă practică Adriana Bălșanu în domeniile Psihoterapie cognitiv comportamentală și Psihopedagogie specială.    

Specialiștii au reușit să realizeze unul din cele mai importante instrumente pentru procesul de recuperare a copilului cu autism, existent acum în aplicația platformei www.eduaba.ro – o evaluare psihologică care generează planul de intervenție și programele necesare pentru implementarea terapiei, adaptate nevoilor fiecărui copil în parte.

Cei 300 de copii beneficiari ai acestei etape a proiectului se află în prezent în grija a opt centre speciale aparținând asociațiilor partenere, ei fiind primii beneficiari ai noii soluții. Implementarea soluției urmează să fie extinsă ulterior la nivelul întregii ţări.

A doua etapă a proiectuluiConnecting for children with autism”, ce urmează a se finaliza în martie 2018, va consta în pregătirea aplicației mobile, componentă indispensabilă pentru notarea, în timpul intervenției terapeutice, a răspunsurilor copiilor la sarcinile primite de la terapeut. Aplicația mobilă va fi conectată permanent la baza de date, aceasta din urmă colectând toate informațiile relevante din procesul de terapie și generând graficele pentru urmărirea evoluției fiecărui pacient.

 21687944 1414238098694450 5020386499480750295 n

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.   În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale.

Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 26 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone

Asociaţia Help Autism se implică activ, de 8 ani, în derularea de programe de conştientizare privind autismul, diagnosticul precoce şi intervenţia timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susţinută în schimbarea statutului autismului în România, asociaţia oferă servicii de terapie în cadrul a 5 centre, 7 parteneriate public-private şi la domiciliu, desfăşoară cursuri de formare în terapia ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri şi şedinţe de consiliere pentru părinţi şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA.

 

Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată - ATCA a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile în programele de intervenție pentru copiii cu tulburări comportamentale. În cei 9 ani de la înființare, asociația activează în două centre de terapie, unde 139 copii sunt implicați în terapia de recuperare. Asociația este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA și singura instituție din România care ofera analiștilor comportamentali cursuri de formare continuă acreditate BCBA.

 

Asociaţia New Odyssey desfășoară, în cadrul centrului pe care îl coordonează, activități de îmbunătățire a calității vieții, de intervenție educațională și recuperare, pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului, folosind intervenția terapeutică, evaluarea abilităților de viață și planurile de intervenţie personalizată.

 
FacebookShare pe Facebook