Noi soluţii pentru recuperarea copiilor cu tulburări de spectru autist

Puţini dintre noi ştiu că autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora.

Sunt evidente progresele din ultimii ani în ceea ce priveşte cercetarea cauzelor şi a incidenţei acestei afecţiuni, s-au descoperit terapii inovative, au fost dezvoltate din ce în ce mai multe servicii, atât publice, cât şi private, s-au făcut paşi semnificativi prin adoptarea unei legi specifice (legea autismului 151/2010), s-au desfăşurat campanii de informare. În ciuda acestor progrese, serviciile sunt încă insuficiente, numărul specialiştilor este limitat în raport cu nevoia existentă, mulţi dintre copiii afectați sunt diagnosticaţi târziu, iar informaţiile despre autism sunt reduse, la nivelul societății. Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie reprezintă cea mai bună soluție, identificată până în prezent, pentru șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate. Prin terapie personalizată, în regim susţinut, şansele de recuperare şi integrare în societate ale copilului cu autism pot fi de peste 50%.

La câteva din aceste problematici şi-au propus să răspundă Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu Asociaţia Autism, Terapie, Sport şi Artă Argeş prin proiectul “Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”. Proiectul, cu o durată de 15 luni, va fi implementat la nivelul a 3 judeţe, Bucureşti, Argeş şi Suceava şi îşi propune să vină în sprijinul a 75 de copii cu tulburări de spectru autist şi al familiilor acestora, prin furnizarea de servicii inovatoare de psihoterapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională şi ateliere de socializare), în cadrul a trei centre nou înfiinţate.

O altă componentă a proiectului vizează creşterea gradului de informare a 2000 de medici de familie şi pediatri din judeţele de implementare, prin intermediul unei ample campanii de conștientizare. Campania îşi propune să familiarizeze cadrele medicale cu semnele pe care le poate prezenta copilul cu autism precum și cu rolul pe care medicul îl are în depistarea precoce a afecţiunii, prin aplicarea chestionarului de screening la intervalele de vârstă recomandate. Chestionarul screening, aprobat încă din 2014 printr-un ordin al Ministerului Sănătaţii, permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări din spectrul autist, menite să îndrume părintele către un specialist.

Autismul afectează dezvoltarea normală a creierului în ariile care sunt responsabile de funcţia de comunicare, de interacţiune socială şi de funcţionare cognitivă. Din acest motiv, copiii cu autism au nevoie de materiale educaţionale concepute special, care să țină cont de capacitatea lor de învăţare. Pentru a facilita activităţile de recuperare în cadrul programelor terapeutice, Asociaţia Help Autism a dezvoltat kit-ul de materiale didactice “Eu învăţ despre lume prin imagini – materiale ABA”, primul de acest gen din România. Prin proiect, acest kit va deveni accesibil şi în format electronic, sub forma unei aplicaţii mobile. Aplicaţia va permite stimularea copiilor cu TSA şi va deveni un suport util în cadrul procesului terapeutic. Succesul recuperării este întărit şi accelerat prin implicarea activă a părinţilor care continuă în mediul familial aceleaşi direcţii de recuperare, stabilite în cadrul programului terapeutic. În acest sens, aplicaţia IT va putea fi folosită de părinţi acasă, utilizând o tabletă sau un telefon, ştiut fiind că echipamentele electronice de acest fel sunt atractive şi stimulative pentru copiii cu TSA.

În acelaşi timp, persoanele fizice care doresc să susţină activ terapia copiilor cu autism vor avea posibilitatea să o facă, apelând la mecanisme simple de donaţie, accesibile printr-o platformă de crowdfunding ce va fi elaborartă în cadrul proiectului. Aceasta va permite sensibilizarea opiniei publice privind nevoia de integrare şi de susţinere a copiilor, precum şi faţă de eforturile pe care asociaţia le face, creând în acelaşi timp şi premisele unei sustenabilităţi pe termen lung a proiectului.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de partenerii proiectului este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro.

La 6 ani de la înfiinţare, cu peste 100 de specialişti, 351 de copii cu tulburări de spectru autist beneficiari ai serviciilor de terapie (aproximativ 80.000 de şedinte de terapie în 2015), peste 500 de părinţi implicaţi, 6 centre în Bucureşti şi Suceava, Asociaţia Help Autism continuă şi prin acest proiect eforturile de a răspunde nevoilor de recuperare şi de integrare a copiilor diagnosticati cu tulburare de spectru autist.

Asociația Help Autism

logo-helpautism

Acest website nu reflectă în mod necesar poziția guvernului Elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul său este asumată în întregime de Asociaţia Help Autism

Comunicat lansare Centrul Help Autism “Mălin”

 

Miercuri, 18 mai 2016, Asociaţia Help Autism a deschis cel de-al şaptelea centru de terapie pentru copiii diagnosticaţi cu autism. Noul centru din Bucureşti a fost deschis cu sprijinul unei co-finanţări din fonduri elveţiene şi al programului Părinte pentru Părinte, iar 25 de copii urmează deja, gratuit, programe personalizate de terapie comportamentală.

Prin programul „Părinte pentru Părinte”, iniţiat de Asociaţia Help Autism în anul 2013, părinţii beneficiari ai asociaţiei contribuie din fondurile strânse pentru terapia copiilor lor, la integrarea în programe de terapie gratuită a altor copii cu autism.

„Această finanţare alături de părinţii din asociaţie ne oferă acum posibilitatea să deschidem cel de-al şaptelea capitol al poveştii noastre cu 25 de copii integraţi în terapie gratuită şi alte 25 de poveşti ce se vor rescrie în camerele de terapie ale acestui centru” – Daniela Bololoi, președinte Help Autism

Prin deschiderea acestui nou centru, Asociaţia Help Autism va oferi celor 25 de copii cu tulburări de spectru autist servicii terapeutice individualizate şi metode inovatoare de terapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională şi ateliere de socializare), pentru o recuperare cât mai rapidă şi pentru dobândirea de abilităţi specifice vârstei lor, care să le permită ulterior integrarea în învăţământul de masă şi în societate.

Cel de-al şaptelea centru va purta numele lui Mălin, fiul preşedintelui asociaţiei şi copilul care a inspirat înfiinţarea Help Autism.

„Povestea din spatele acestui centru este povestea unui băieţel care în urmă cu şapte ani, la vârsta de 2 ani, a fost diagnosticat cu autism. 6 ani mai târziu, iată că familia noastră a ajuns să numere sute de copii iar recuperarea lor să fie susţinută de o întreagă comunitate creată în jurul Asociaţiei HelpAutism. O comunitate formată din oameni de bine şi companii ce au înţeles că sprijinul acordat se concretizează în şansa la o viaţă normală pentru copiii cu autism. Suntem fericiţi că am reuşit să facem tot mai mulţi oameni să înţeleagă că drumul către normalitate al copiilor cu autism poate continua doar cu sprijinul fiecăruia dintre noi.” – a mai declarat Daniela Bololoi, preşedinte Help Autism, la evenimentul de deschidere a centrului.

La evenimentul desfăşurat miercuri, la sediul centrului Mălin din Sectorul 3 al Capitalei, au fost prezenţi pe lângă copiii, părinţii şi terapeuţii centrului şi reprezentaţi ai Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, ai autorităţilor locale şi centrale cu atribuţii în servicii sociale şi protecţia copilului precum şi reprezentanţi mass-media.

Conform estimărilor neoficiale în România sunt peste 30 000 de copii afectaţi de tulburarea din spectrul autist - una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale copilăriei. Asociaţia Help Autism se implică activ de peste 6 ani în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism. Considerată vârf de lance în acţiunile de schimbare a statutului autismului în România, pe lângă servicii de terapie oferite în cele 6 centre din Bucureşti, o filiala în Suceava şi la domiciliu, Asociaţia Help Autism - www.helpautism.ro, desfăşoară activităţi de lobby, parteneriate public-private şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA - ştiinţă care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, va invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro

Prezentare generala

Titlu proiect: “Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”

Cine implementează:

  • Asociaţia Help Autism (Agenţie Executivă): la 6 ani de la înfiinţare, cu peste 100 de specialişti, 351 de copii cu tulburări de spectru autist beneficiari ai serviciilor de terapie (aproximativ 80.000 de şedinte de terapie în 2015), peste 500 de părinţi implicaţi, 6 centre în Bucureşti şi Suceava, Asociaţia Help Autism continuă eforturile de a răspunde nevoilor de recuperare şi de integrare a copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectru autist.
  • Asociaţia Autism, Terapie, Sport şi Artă Argeş (Partener): este o asociaţie care vine în sprijinul copiilor cu tulburări din spectrul autist, precum şi cu alte tulburări neuropsihomotorii şi a familiilor acestora. Acţionează şi sprijină identificarea precoce şi ameliorarea calităţii vieţii şi integrării sociale a acestora.

Context: Puţini dintre noi ştiu că autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Sunt evidente progresele din ultimii ani în ceea ce priveşte cercetarea cauzelor şi a incidenţei acestei afecţiuni, s-au descoperit terapii inovative, au fost dezvoltate din ce în ce mai multe servicii, atât publice, cât şi private, s-au făcut paşi semnificativi prin adoptarea unei legi specifice (legea autismului 151/2010), s-au desfăşurat campanii de informare. În ciuda acestor progrese, serviciile sunt încă insuficiente, numărul specialiştilor este limitat în raport cu nevoia existentă, mulţi dintre copiii afectați sunt diagnosticaţi târziu, iar informaţiile despre autism sunt reduse, la nivelul societății. Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie reprezintă cea mai bună soluție, identificată până în prezent, pentru șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate. Prin terapie personalizată, în regim susţinut, şansele de recuperare şi integrare în societate ale copilului cu autism pot fi de peste 50%.

Finanţator: Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de partenerii proiectului este în valoare de  27.776,13 CHF.  Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania.

Perioada de implementare a proiectului: martie 2016 – mai 2017 (15 luni)

Locaţii de implementare: Bucureşti, Argeş, Suceava

Obiectiv general: promovarea activităţilor desfăşurate de către Asociaţia Help Autism şi Asociaţia Autism, Terapie, Sport şi Arte Argeş în furnizarea de servicii sociale, prin înfiinţarea a 3 noi centre de servicii sociale inovatoare de psihoterapie pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi tulburări asociate.

Obiective specifice:

  • OS1 - Promovarea terapiilor inovatoare: analiză aplicată a comportamentului, ergoterapie, ludotarapie, terapie ocupaţională, la nivelul a 3 judeţe (Bucureşti, Suceava, Argeş), în vederea recuperării copiilor cu TSA şi a integrării lor în societate, în cadrul celor 3 centre înfiinţate/dezvoltate, cu ajutorul a 11 psihoterapeuţi şi 3 coordonatori de terapie.
  • OS2- Întărirea capacităţii instituţionale şi operaţionale a Asociaţiei Help Autism, prin promovarea schimbului de bune practici, prin activităţi de strângere de fonduri şi schimburi de experienţă.

Beneficiari direcţi:

  • 75 de copii cu TSA beneficiari ai serviciilor de terapie;
  • 200 de copii beneficiari ai aplicaţiei IT dezvoltate;
  • 2000 de medici de familie participanţi la campania de conştientizare privind TSA (750 vor fi vizitaţi la cabinetele proprii);     
  • 4000 părinţi, voluntari, donatori din baza de date a Asociaţiei Help Autism informaţi despre TSA;
  • 12 terapeuţi beneficiari ai cursului de formare ABA şi a schimburilor de experienţă.

Beneficiari indirecţi: 7000 de pacienţi ai medicilor de familie informaţi despre tulburările din spectrul autist, prin intermediul materialelor elaborate în cadrul proiectului.

Principalele rezultate aşteptate:

  • 2000 de medici de familie/pediatriinformaţi despre TSA, despre importanţa aplicării screening-ului gratuit şi a diagnosticării precoce, prin intermediul unei campanii online;
  • 750 de medici de familie informaţi prin intermediul unei campanii offline (prin întâlniri față în față la cabinetele acestora);
  • 7500 broşuri pentru campania de conştientizare privind TSA, 2000 pliante de promovare a proiectului, 3 panouri informative, 150 stickere, realizate în cadrul proiectului;
  • 3 centre sociale pentru copiii cu TSA dezvoltate în Bucureşti, Suceava şi Argeş;
  • 75 de copii cu TSA beneficiari ai serviciilor sociale de terapie în cadrul centrelor înfiinţate;
  • 50 de copii cu TSA care vor înregistra progrese în plan psiho-social, în urma participării la terapie;
  • 1 serviciu multidisciplinar creat (va include terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională, ateliere de socializare);
  • 1 aplicaţie IT inovatoare de suport psihoterapeutic creată;
  • 200 utilizatori ai aplicației IT pentru terapie;
  • 2 ONG-uricare atestă creşterea capacităţii instituţionale, prin creşterea numărului de servicii sociale oferite şi prin diversificarea acestora;
  • 1 curs de specializare în analiza aplicată a comportamentului pentru echipa de terapeuţi implicaţi în proiect;
  • 12 specialişti care îşi îmbunătăţesc competenţele în furnizarea de servicii sociale adresate copiilor cu TSA;
  • 2 schimburi de experienţă realizate;
  • 1 ghid de bune practici realizat;
  • 1 platformă de crowdfunding realizată;
  • 15 mini - campanii de strângere de fonduri realizate prin intermediul platformei.

Asociația Help Autism

logo-helpautism

Terapie gratuită pentru copiii cu autism în „Centrul Mihai”, deschis de Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș

Marți, 12 iulie 2016, Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș a deschis cel de-al treilea centru de terapie pentru copiii diagnosticaţi cu autism. Noul centru din Pitești a fost deschis cu sprijinul unei co-finanţări din partea Elveției și va oferi pentru 25 de copii cu tulburări de spectru autist servicii terapeutice individualizate şi metode inovatoare de terapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională şi ateliere de socializare), pentru o recuperare cât mai rapidă şi pentru dobândirea de abilităţi specifice vârstei lor, care să le permită ulterior integrarea în învăţământul de masă şi în societate.

Noul centru va purta numele lui Mihai, fiul preşedintelui asociaţiei şi copilul care a inspirat înființarea Asociației Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș. 

La evenimentul desfăşurat azi, la sediul „Centrului Mihai” din Aleea Dobrogea nr. 8, au fost prezenți pe lângă copiii, părinții şi terapeuții centrului şi reprezentanți ai instituțiilor publice locale - Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, doamna Simona Brătulescu, Directorul Consiliului Județean Argeș, doamna Alisa Ciobanu, Directorul economic al Consiliului Județean Argeș, precum și alți reprezentanți ai acestei instituții, directorul DGASPC Argeș, domnul Adrian Macovei, director al Complexului de Servicii pentru Copiii cu Handicap Trivale, doamna Elena Pîrvu și alți reprezentanți ai mediului de afaceri argeșean.

Conform estimărilor neoficiale, în România sunt peste 30.000 de copii afectați de tulburarea de spectrul autist, una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale copilăriei. Asociația noastră se implică activ de 3 ani în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism.

 Noul centru este deschis în cadrul proiectului “Înființare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, implementat în perioada martie 2016 – mai 2017 în București, Suceava și Argeș, de Asociația Help Autism în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de agenția executivă și partener este în valoare de  27.776,13 CHF.  Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, va invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro

Terapie gratuită pentru copiii cu autism din Suceava in Centrul Help Autism

Miercuri, 05 octombrie 2016, Help Autism a inaugurat la Suceava, cel de-al șaselea centru de evaluare psihologică şi intervenție timpurie în autism, al asociației. Noul centru, deschis în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava (DGASPC) vine în continuarea parteneriatului public-privat încheiat încă din anul 2013 în cadrul proiectului „Și ei au dreptul la viață”,proiect care a stat la baza înființării filialei Help Autism Suceava. Pe durata derulării parteneriatului, specialiștii Help Autism au coordonat și supervizat activitatea psihologilor locali, în virtutea unui transfer de bune practici menit să contribuie la profesionalizarea personalului din instituția de stat.

Citeşte mai mult
Lansarea platformei de atragere de fonduri (crowdfunding) www.1leupezi.ro

Tu ce faci cu 1 leu pe zi?

1 leu pe zi timp de un an oferă 10 ore de terapie gratuită unui copil cu autism şi şansa unei copilării normale. Tu ce faci cu 1 leu pe zi? Aceasta este întrebarea pe care Asociaţia Help Autism o adresează prin proiectul platformei de crowdfunding, www.1leupezi.ro, prin care îşi propune să atragă nu doar fonduri ci şi implicarea comunităţii în recuperarea şi integrarea copiilor cu tulburare de spectru autist.

În România nu se cunoaşte, în mod oficial, cifra reală a copiilor ce prezintă semne ale autismului, însă studiile arată o incidenţă alarmantă de 1 din 68 de copii care suferă de această tulburare. Din cauza lipsei de informare, diagnosticarea este de multe ori întârziată, iar intervenţia terapeutică la o vârstă cât mai fragedă reprezintă una dintre condiţiile esenţiale ale recuperării copilului cu autism.

diagnostic gratuit

Citeşte mai mult
Închiderea proiectului „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”

Asociația Help Autism, în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeş (ATSA Argeș) anunță închiderea proiectului „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie, derulat în perioada Martie 2016 Iulie 2017, la nivelul a 3 județe: Bucureşti, Argeş, Suceava.

Proiectul „Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie” a vizat deschiderea a 3 noi centre de servicii sociale pentru copiii cu tulburare de spectru autist şi tulburări asociate, având ca obiectiv principal, promovarea terapiilor inovatoare în vederea recuperării şi a integrării lor în societate, cât și întărirea capacităţii instituţionale şi operaţionale a celor 2 asociații, Help Autism și ATSA Argeș.

Picture12

Citește mai mult