Politica publică alternativă în autism: perioada de consultare publică se încheie. Care sunt următorii pași?

Miercuri, 18 septembrie 2019, a avut loc la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) dezbaterea privind propunerea de politică publică alternativă în domeniul autismului. Punctele de vedere exprimate la dezbatere se însumează celor peste 60 de opinii primite deja pe adresa de email a asociației, transformând politica inițiată de Help Autism în cel mai important demers dedicat îmbunătățirii situației persoanelor cu autism din România.

La eveniment au participat:

  • Oana Elena Pintilei - Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului României
  • Maria Cristina Marin – inspector Direcția Educație Timpurie, Învățământ Primar și Gimnazial
  • Liana Mitran – inspector general, Învățământ Special, Ministerului Educației Naționale
  • Aurelia Florina Stănculescu -  Director CMBRAE
  • Sanda Luminița Mihai – medic, coordonator Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” București
  • Claudia Dima – medic, Institutul Național de Sănătate Publică
  • Carmen Iaver – consilier superior, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Direcția Politici Servicii Sociale
  • Gelu Ioana - președinte comisia de educație, Colegiul Psihologilor din România
  • Vilă George - șef Serviciu Evaluare Complexă, DGASPC sector 3,
  • împreună cu alți 9 reprezentanți ai asociațiilor pentru persoane cu TSA (Asociația Română de Terapii în Autism și ADHD, București; Asociația „Lasă-mă să-ți aud glasul” Curtea de Argeș; Asociația „Ai voință, ai putere!” Oltenița și Giurgiu; Fundația Gimmyni, București, Asociația „Autism Voice”, București; Asociația pentru Dezvoltarea Copilului, București; Asociația Puzzle România București; Asociația Prosperitas Vitae, Sînmartin-Miercurea Ciuc; Asociația Evolution Center, București).

Evenimentul a fost moderat de Izabella Popa, consilier superior ANPDCA.

Daniela Bololoi a explicat pentru Radio România Actualități demersul pe scurt:

Uniformizarea metodei de lucru astfel încât părintele să aibă garanția că serviciile sunt monitorizate, se practică și se dezvoltă conform unor standarde agreate și susținute de stat.

Punctele de vedere exprimate la dezbatere se însumează celor 60 de opinii primite deja pe adresa de email a asociației din partea ONG-urilor și a 40 de instituții cu atribuții în domeniu (DGASPC-uri, MMJS, CMBRAE, DAS Galați, CNAS).  

Următorii pași sunt actualizarea politicii în urma propunerilor primite în perioada de consultare, organizarea unei mese rotunde cu decidenții pentru semnarea unui acord de principiu că vor promova mai departe propuenrea de politică publică și cooptarea unui minister ca inițiator-decident al politicii publice alternative. Concluziile întregului proces vor fi prezentatate într-un eveniment public ce are loc în ultima săptămână a lunii octombrie.

Propunerea de politică publică alternativă „Dezvoltarea cadrului de organizare a serviciilor specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist și cu tulburări de sănătate mintală asociate și a standardizării acestora” a fost elaborată în cadrul proiectului „Creșterea implicării ONG-urilor și partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA (ONGPP)”, SIPOCA 313/110709.  Propunerea în stadiul dat spre consultare publică este vizibilă prin accesarea următorului link: https://www.helpautism.ro/images/doc/PP ... ressed.pdf

FacebookShare pe Facebook