100 de copii cu autism evaluați gratuit în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA”

Asociaţia Help Autism în parteneriat cu Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia, Spitalul de Psihiatrie TITAN „Dr. Constantin Gorgos” şi Liga Română pentru Sănătate Mintală anunţă închiderea proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA”.

Conferința de închidere a proiectului va avea loc joi, 21 aprilie începând cu ora 10:30 în Sala de Consiliu a Spitalului de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgoș” din Bd. Grigorescu Nicolae, nr. 41, Sector 3, Bucureşti și îi va avea printre invitați pe Daniela Bololoi, președinte Help Autism, Valy Besoiu, director Spitalul de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgoș”, Mircea Lupușoru, director medical Spitalul Titan precum și părinți ai copiilor beneficiari ai proiectului și terapeuți coordonatori ai programelor de terapie.

Proiectul, desfăşurat pe o perioadă de 13 luni şi-a atins obiectivul principal de creştere a accesibilităţii la servicii de recuperare pentru 100 de copii cu tulburare de spectru autist (TSA) prin dezvoltarea de servicii conexe actului medical, introducerea în evaluare şi programe terapeutice de recuperare precum şi reducerea riscului de excluziune socială a familiilor lor, prin dezvoltarea de programe de consiliere psihologică şi sprijin.

Activităţile proiectului au fost desfăşurate în cadrul Spitalului de Psihiatrie TITAN ”Dr. Constantin Gorgos” şi au vizat îmbunătăţirea serviciilor conexe actului medical oferite de unitatea medicală pentru şanse reale la recuperare pentru copiii cu tulburare din spectrul autist.

Pe parcursul perioadei de implementare, 100 de copii cu vârsta până în 5 ani, prezentând simptome de întârziere în dezvoltare sau diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist, au beneficiat de evaluare psihologică iniţială, gratuită. Astfel, în urma evaluărilor a fost stabilit un plan de intervenţie personalizat, dintre cei 100 de copii, 38 fiind integraţi în programul de terapie 1 la 1, pentru ceilalţi fiind stabilite programe de logopedie sau kinetoterapie.

Terapia copilului cu autism este un proces continuu, care nu începe şi nu se termină în camera de terapie, din acest motiv, aportul părintelui în procesul de recuperare este extrem de important. Acesta a fost principiul în baza căruia proiectul „Îmbunătăţirea serviciilor de diagnostic, evaluare şi recuperare pentru copiii cu TSA” a numărat printre obiective şi oferirea de consiliere specializată părinţilor. Pe parcursul anului de implementare a proiectului, familiile celor 100 de copii evaluaţi au fost îndrumate atât în ceea ce priveşte comportamentul faţă de propriul copil cât şi în acceptarea şi depăşirea psihologică a greutăţilor cauzate de primirea diagnosticului.

Daniela Bololoi, preşedinte Help Autism: “Suntem extrem de fericiţi că am reuşit să ducem la bun sfârşit, cu succes, acest proiect. Ne-am bucurat să avem şansa de a veni în sprijinul copiilor diagnosticaţi în cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan, cu o soluţie pentru începerea drumului către recuperare. Pe parcursul anului ce tocmai s-a încheiat am întâlnit mulţi părinţi descumpăniți la primirea acestui tulburător diagnostic iar sentimentul că le-am putut veni în ajutor în momentul în care aveau cea mai mare nevoie, a meritat orice efort. Chiar dacă am trăit această experienţă de sute de ori, încă mi se întâmplă ca de fiecare dată când întâlnesc un părinte aflat la începutul acestui drum să mă întorc la începutul drumului meu. Cred că de aceea mă implic emoţional în fiecare poveste şi sunt recunoscătoare pentru fiecare rază de speranţa pe care le-o pot oferi.”

Pentru creşterea capacităţii de oferire a serviciilor de recuperare pentru copiii cu autism, 15 noi specialişti în terapie ABA au fost recrutați, specializaţi prin cursuri de formare şi angajaţi în cadrul asociaţiei Help Autism.

Pe lângă serviciile oferite celor 100 de copii şi familiilor lor, implementarea proiectului a adus beneficii activităţii asociaţiei beneficiare în ansamblul său, graţie parteneriatului cu Institutul de Analiză Aplicată a Comportamentului din Norvegia. Astfel, în cadrul evenimentelor susţinute, cu participarea partenerilor norvegieni,  au fost aduse in discuţie problematici legate de desfăşurarea procesului de recuperare şi integrare a copiilor cu autism, vizând în principal diferenţele de abordare în sistemul public şi non-guvernamental din cele două ţări. Schimbul de experiență și know-how a avut drept scop preluarea și implementarea bunelor practici ale partenerului și sistemului norvegian la nivelul activității Asociației Help Autism și legislației din România.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de diagnostic, evaluare și recuperare pentru copiii cu TSA” a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, pe o durată de 13 luni şi a fost implementat în perioada 1 aprilie 2015 - 30 aprilie 2016 în regiunea Bucureşti-Ilfov. Proiectul a avut o valoare eligibilă totală de 175,258 EURO, din care 149,730 EURO valoare eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din Fondul ONG şi 25,528 EURO contribuţia eligibilă a beneficiarului. 

*Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România

*Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org
 

Asociația HelpAutism.

logo-helpautism

FacebookShare pe Facebook