S-a publicat formularul 230 în Monitorul Oficial. Termenul de depunere a declarației prin care românii redirecționează 3,5% din impozitul pe venit este 25 mai.

Formularul 230 a fost publicat în Monitorul Oficial (ordinului nr.34 din 12.01.2021). Românii pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit până pe 25 mai 2021 - termenul dat de ANAF pentru anul acesta, cu două luni în plus față de anii trecuți.

O altă noutate este că ANAF acceptă completarea și depunerea declarației în format digital. În urma unei notificări trimise de Asociația Help Autism, termenul de plată către organizații rămâne de 90 de zile de la depunere evitând astfel blocajele financiare ale prestatorilor de servicii sociale. Totodată, Help Autism pregătește o platformă în care contribuabilii pot completa declarația 230 complet digital, fără drumuri la ANAF sau printuri,  pentru orice asociație înscrisă. ONG-urile au astfel la dispoziție soluția pilotată anul trecut de Help Autism pentru a colecta online formulare pentru propria organizație.

Formularul 230 oferă șansa românilor care au venituri din diverse surse să redirecționeze 3,5% din impozit către una sau mai multe cauze, pentru 1 an sau 2. Vezi aici formularul 230 pentru anul curent.

ANAF a publicat forma finală a declarației pe 12 ianuarie, termenul de depunere a fost stabilit anul acesta pentru 25 mai, similar cu termenul de depunere al declarației unice care oferă aceeași facilitate fiscală românilor cu venituri din activități independente. Acest termen îl înlocuiește permanent pe cel de 15 martie, nemaifiind necesar ca organizațiile să solicite prelungirile de care anual aveau nevoie.

Ce alte modificări au apărut:

  • ANAF acceptă completarea digitală a formularului "prin mijloace electronice de transmitere la distanță".
  • Formularul are o singură pagină ceea ce permite o bună gestionare a încărcării unei fotografii, în cazul completării pe hârtie.
  • Termenul de plată a sumelor către organizații este de 90 de zile de la depunere, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data încheierii depunerii, deci nu mai târziu 25 august 2021. Proiectul a fost în consultare publică, Asociația Help Autism a trimis un punct de vedere cu privire la termenul de plată, solicitând păstrarea termenului de 90 de zile de la depunere, evitând astfel blocajele financiare ale prestatorilor de servicii sociale.

Help Autism vine în întâmpinarea românilor care doresc să transforme procentul din impozit în sprijin real în comunitate și să contribuie direct la evoluția copiilor cu minți aparte prin două soluții:

  • digitală - prin completarea și semnarea online directă, nu este necesar niciun program de editare, doar conexiune la internet. Semnarea declarației se face direct pe ecran touchscreen sau cu ajutorul mouse-ului. Mai multe detalii la: https://www.helpautism.ro/doneaza/redirectioneaza 
  • fizică - prin completarea declarației și depunerea ei la ANAF

Soluția dezvoltată de Help Autism va fi pusă la dispoziția tuturor ONG-urilor din țară printr-o platformă în care contribuabilii pot completa declarația 230 complet digital, fără drumuri la ANAF sau printuri,  pentru orice asociație înscrisă. ONG-urile au astfel la dispoziție soluția pilotată anul trecut de Help Autism pentru a colecta online formulare pentru propria organizație.