Al patrulea an de terapie gratuită pentru copiii cu autism prin Programul Help Autism „Părinte pentru Părinte”

37 de copii diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist din Bucureşti şi din împrejurimi vor fi incluşi gratuit și în acest an într-un program individualizat de terapie de recuperare, prin inițiativa asociaţiei Help Autism, “Părinte pentru Părinte”. Programul se adresează tuturor familiilor ce au un copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA) şi întâmpină dificultăţi în a susţine financiar costurile terapiei.  Actele necesare înscrierii în programul „Părinte pentru Părinte” se pot depune în aplicația de pe site-ul www.helpautism.ro , până miercuri, 30 noiembrie 2016.

Programul “Părinte pentru Părinte” a fost iniţiat de asociaţia Help Autism în anul 2014, iar în cei 3 ani de desfăşurare peste 100 de copii au beneficiat de terapie gratuită zilnică, timp de 12 luni. Fondurile necesare susţinerii programului provin din contribuţia celor 400 de părinţi ai asociaţiei care an de an aleg să direcționeze parte din fondurile colectate pentru terapia propiilor copii, pentru susţinerea familiilor aflate la început de drum în lupta cu acest diagnostic și în dificultate financiară.

 

„Deşi incidenţa autismului în rândul copiilor este extrem de mare, statisticile arătând în ultimii ani că 1 din 68 de copii este diagnosticat cu această tulburare, autismul nu este un diagnostic pentru care să fii pregătit atunci când aduci pe lume un copil. Nu este genetic şi nu poate fi depistat în timpul sarcinii aşadar, până la momentul în care observi primele semne şi primeşti un diagnostic din partea specialiştilor, nimic nu te poate pregăti pentru această provocarea. Din păcate tocmai această lipsa de resurse informative, emoţionale şi nu în ultimul rând financiare este, de cele mai multe ori, motivul pentru care terapia este începută târziu, scăzând astfel dramatic şansele de recuperare. Aceasta este esenţa programului „Părinte pentru Părinte”. Oameni care au trecut prin provocarea identificării unei soluţii pentru copiii lor, găsesc puterea de a oferi o mână de ajutor, de cele mai multe ori, salvatoare, pentru semenii lor aflaţi la început de drum. Odată inclus în program, copilul are parte de startul recuperării şi şansa unei vieţi independente iar părintele este consiliat, îndrumat şi capătă instrumentele necesare pentru a lupta mai departe, atât emoţional cât şi financiar.” declară Daniela Bololoi, președinte al asociației Help Autism.

Înscrierea în program a familiilor care solicită susţinere se face în doi paşi: completarea formularului de înscriere din pagina www.helpautism.ro şi depunerea dosarelor cu documente online la contact@helpautism.ro, prin poştă sau fizic, la sediul administrativ Help Autism, situat pe Str. Episcop Chesarie nr. 6, până pe 30 noiembrie 2016.

De programul „Părinte pentru Părinte” poate beneficia orice copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani, care prezintă un diagnostic de TSA şi deţine certificat de încadrare în grad de handicap. Evaluarea dosarelor va fi făcută de către Comitetul de părinţi al asociaţiei Help Autism, iar rezultatele finale vor fi anunţate pe website-ul asociaţiei în data de 16 ianuarie 2017. Regulamentul şi aplicaţia sunt disponibile pe website-ul asociaţiei: www.helpautism.ro.

În momentul de faţă, în cei peste 6 ani de la înfiinţare, în activitatea Help Autism au găsit sprijin mai mult de 400 de copii cu tulburare de spectru autist. În anul 2016 cei 100 de specialişti angajaţi în cadrul asociaţiei au oferit peste 100.000 de şedinţe de terapie, peste 800 de părinţi au primit consiliere şi suport şi peste 1500 de cadre didactice au fost instruite gratuit pentru a facilita integrarea copiilor în învăţământul de masă. 

Cu un gest simplu oricine poate susţine programele gratuite de recuperare pentru copiii cu autism. Intră pe www.1leupezi.ro şi donează pentru şansa la normalitate a acestor copii.

Asociația Help Autism

logo-helpautism

PULS Help Autism
Părinții copiilor cu autism pot deconta carburantul pentru propria mașină

Persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Familia, asistentul social, însoțitorul sau furnizorul de servicii pot deasemenea depune această cerere la DGASPC de care aparține adresa dumneavoastră din momentul în care apar normele de aplicare, suma maximă este 1500 lei pe an.

Read more