Cursuri gratuite de intervenție precoce și integrarea copiilor cu autism in invatamantul de masa la Slobozia

Marți, 14 octombrie vor avea loc la Slobozia două cursuri dedicate intervenției în autism susținute de psihoterapeuți cu vastă experiență în recuperarea persoanelor cu autism de la Asociația Help Autism. Cursurile sunt dedicate părinților și cadrelor didactice, participarea este gratuită pe baza înscrierii.

 Asociația Help Autism, în continuarea dermesurilor de formare și profesionalizare a persoanelor implicate în terapia copiilor cu autism, a răspuns invitației Asociației "Ajutați-ne să înțelegem lumea" și aduce la Slobozia două cursuri dedicate părinților, respectiv cadrelor didactice.

„Recuperarea copiilor cu autism este un drum pe care în egală măsură se angajează terapeuții, părinții și cadrele didactice. Intervenția în autism nu se oprește după ce a ieșit din camera de terapie, principiile terapiei comportamentale aplicate trebuie să facă parte din viața persoanei cu TSA și trebuie aplicate atât acasă, cât și la școală sau în mediul de lucru.", spune Daniela Bololoi - psiholog clinician și președinta Asociației Help Autism.

 Asociatia Help Autism susține lunar cursuri pentru terapeuți, părinți și cadre didactice și a fost invitată anul acesta la Suceava și Drobeta Turnu Severin pentru a susține cursuri de formare sau prezentare a exemplelor de bune practici. „Răspundem cu drag solicitărilor, fie că vin din partea D.G.A.S.P.C. sau de la asociațiile de pacienți. Avem 170 de copii cărora le susținem terapia gratuită prin urmare o vastă cazuistică și experiență de lucru pe care dorim s-o împărtășim.", adaugă Daniela Bololoi.

Astfel, la Slobozia vor fi organizate:

  • Curs pentru părinți: Autism - Intervenție precoce

Intervenția timpurie este cheia obținerii unor rezultate optime pentru copiii cu autism. Cercetările demonstrează că perioada maximă de dezvoltare a creierului uman este între vârsta de 0-3 ani. Întârzierea în dezvoltare a copilului, observata timpuriu, poate fi compensată printr-o stimulare adecvată, mai exact prin adaptarea unor metode terapeutice la necesitățile copilului. Cursul pentru părinți „Autismul - Intervenție precoce" oferă informații despre terapia ABA - specifică recuperării în autism, stabilirea diagnosticului și formarea echipei de terapie.

  • Curs pentru cadre didactice: Autism - Integrarea copiilor cu autism în învățământul de masă

Integrarea copilului cu autism este o provocare atât pentru părinți cât și pentru cadrul didactic, un parcurs necesar în terapia de recuperare la care fiecare putem contribui. Cursul adresat cadrelor didactice „Autismul - Integrarea copiilor cu autism în învățământul de masă” pune la dispoziție instrumentele cu care copilul cu tulburare din spectrul autist poate fi ajutat educator sau învățător să se integreze în clasă, precum și metode de acceptanță pentru colegii lui.

Descrierea completă și agenda cursurilor se găsește pe: http://www.helpautism.ro/proiecte/curs-gratuit-informativ-si-practic-pentru-educatori-si-invatatori-7-octombrie-2014

Cursurile vor fi ținute de terapeuți cu experiență în aplicarea terapiei ABA și în procesul de evaluare, recuperare și integrare a copiilor cu autism. Adriana Balșanu este psihopedagog și psihoterapeut în Asociația Help Autism. Cu o experiență de aproximativ 7 ani în aplicarea terapiei comportamentale aplicate, Adriana este formator și coordonator terapie. Adriana Balșanu va susține la Slobozia cursul dedicat cadrelor didactice. Violeta Mihalașcu este psiholog și psihoterapeut în Asociația Help Autism. Violeta are o experiență de 3 ani în aplicarea terapiei comportamentale aplicate pentru recuperarea copiilor cu autism, ADHD, întârziere în dezvoltarea limbajului și diagnostic asociat. Violeta Mihalașcu va susține la Slobozia cursul dedicat părinților.

„Prin aceste cursuri, Asociatia Ajutati-ne să înțelegem lumea deschide un ciclu de instruire a părinților și cadrelor didactice care va dura un an de zile. Ne dorim ca părinții și cadrele didactice în a căror viață există persoane cu autism să fie pregătite să facă față provocărilor întâmpinate zi de zi." a menționat Eugen Ghiță - președintele Asociației "Ajutați-ne să înțelegem lumea".

În organizarea cursurilor, partenerii Asociației Help Autism și ai Asociației "Ajutați-ne să înțelegem lumea" se bucură de sprijinul Fundației Floarea Ialomițeană, Asociației Națională a Surzilor din România filiala Ialomița și Palatului Copiilor Slobozia.

Cursurile sunt gratuite și vor avea loc în paralel marți, 14 octombrie 2014 între orele 14:00 - 20:00, la sediul Asociației "Ajutați-ne să înțelegem lumea" din strada Ianache nr. 92.B Slobozia.

Pentru alte informații și înscrieri:

Ghita Eugen
Tel 0752138569
e-mail: eugenghita17@yahoo.com