Nu sunt invizibil: GABRIEL

În luna aprilie am invitat familia să facă vizibile poveștile copilului lor cu minte aparte. În primul articol din miniseria Nu sunt invizibil aflăm povestea lui Gabriel.

Începutul unei Călătorii

Eu sunt Gabriel, am 5 ani și vreau să împărtășesc cu voi o parte din lumea mea, din ceea ce simt și ce visez în fiecare zi.

 

Diagnosticul Care a Schimbat Totul

La vârsta de doar 9 luni, am primit un diagnostic care a schimbat complet cursul vieții mele și al familiei mele. Medicii au stabilit că am sindromul hipoton și elemente din spectrul autist.

Lupta Împotriva Obstacolelor

În acea perioadă, nu puteam sta în funduleț independent, nu aveam nicio urmă de forță în picioare și petreceam majoritatea timpului culcat pe spate, mișcând din mâini și picioare. A fost un început dificil, dar această poveste este despre lupta, determinarea și speranța care ne-au călăuzit pe mine și pe familia mea în această călătorie a vieții.

Terapia și Progresul

Avem doar un 1 an și 2 luni când am început terapia ABA. Mama și tata se străduiesc să îmi ofere acces la fiecare dintre cele opt tipuri de terapii pe care le urmez în fiecare săptămână.

Visul Meu Cel Mai Mare

În ciuda tuturor dificultăților, visul meu cel mai mare rămâne același. Vreau să pot fi ca ceilalți copii. Vreau să pot merge la școală și să mă joc alături de prietenii mei. Vreau să pot comunica cu ei.

Susținerea și Iubirea Părinților

Atunci când eram mai mic, mama și tata îmi spuneau mereu că sunt special, că sunt unic și că nu există nimeni ca mine în lumea asta mare. În ciuda faptului că nu înțelegeam întotdeauna ce înseamnă asta, mă simțeam bine să știu că sunt iubit și apreciat așa cum sunt.

În momentele de îndoială și deznădejde, mama mea devine lumina și sprijinul meu cel mai de încredere. Ea este acolo pentru mine în fiecare moment.

Însă, deși mi se spunea că sunt special, uneori mă simțeam diferit față de ceilalți copii. Aveam momente când mă întrebam de ce nu pot face lucrurile la fel de ușor ca și ei sau de ce nu mă pot juca cu ei așa cum fac ei între ei. Îmi doream să pot vorbi și să pot comunica mai ușor, să-mi pot face prieteni. 

O zi din viata mea

Când sunt alături de părinții mei, mă simt în siguranță și fericit. Îmi place să mă joc cu ei, să mergem la plimbare sau la locul de joacă. Împreună, simțim că suntem o echipă puternică, pregătită să înfrunte orice provocare.

Pentru mine, o zi specială înseamnă să mă pot juca și să mă distrez alături de cei dragi. Îmi place să sar pe trambulină și să alerg pe plajă. Aceste momente sunt cele în care simt că sunt cu adevărat fericit și împlinit.

Prietenia celorlalți contează pentru mine

Pentru mine, un prieten înseamnă să simt că aparțin și că sunt acceptat așa cum sunt. Chiar dacă nu pot comunica la fel de ușor ca ceilalți copii, îmi place să mă uit la ei și să învăț despre lumea din jurul meu.

Alte intervenții, tratamente și terapii

Chiar dacă decontarea ședințelor de terapie ABA este un ajutor, totuși, pentru mine, nu este suficient. Terapia ABA este doar una dintre cele opt tipuri de terapii pe care le urmez în fiecare săptămână. Părinții mei se străduiesc din greu să îmi ofere acces la fiecare dintre aceste terapii.

Kinetoterapia ma ajută să îmi întăresc mușchii și să îmi îmbunătățesc coordonarea motorie, în timp ce logopedia mă învață să comunic mai eficient. Escalada și înotul mă ajută să îmi dezvolt abilitățile fizice și să câștig încredere în propriile forțe. Integrarea senzorială și desensibilizarea alimentară mă ajută să gestionez senzațiile și să învăț să mă hrănesc sănătos.

Mesajul Meu pentru Alți Copii cu Autism

Chiar dacă uneori ne simțim diferiți sau neînțeleși, trebuie să ne amintim că suntem speciali și unici în felul nostru. Să ne susținem unul pe celălalt și să avem încredere că putem face orice dacă ne străduim din greu și nu renunțăm niciodată la visurile noastre.

Cu dragoste și încredere,

Gabriel

FacebookShare pe Facebook
Latest articles
C
200 ONG-uri au marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, sub sloganul „Nu sunt Invizibil”

04.02.2024 HELP AUTISM Wm 4

Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități (F.O.P.C.D.) și Fundația Star of Hope România au lansat marți, 2 aprilie, Angajamentul pentru Autism în cadrul evenimentului  "Not Invisible" / "Nu sunt invizibil"

Vezi mai mult