Depunerea formularului 3,5% de acasă, fără drumuri la ANAF

Update: Este oficial, ANAF primește formularele 230 în format electronic pe perioada stării de urgență și 30 de zile după. Ordinul președintelui ANAF nr. 936/2020 care modifică ordinul precendent a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 aprilie, aici https://bit.ly/3bB7HX2
Contribuabilii ar putea redirecționa 3,5% din impozit de acasă, iar ONG-urile ar putea depune formularele online  - aceasta este propunerea ANAF ca răspuns la solictările semnate de Rețeaua Organizațiilor în Autism - RO TSA și FEDRA.
 
ANAF a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a ordinului președintelui prin care oferă posibilitatea ONG-urilor să depună formularele 230 colectate în format electronic, doar pe baza borderoului însoțit de formularelor scanate. De asemenea, pe perioada stării de urgență și 30 de zile după, ANAF nu va trimite notificări contribuabililor, "prin această măsură se va evita deplasarea contribuabililor la oficiile poștale pentru primirea notificărilor comunicate de organul fiscal, precum și în vederea transmiterii răspunsului ca urmare a notificării." - așa cum se motivează în proiect publicat pe e-consultare.gov.ro.
 
WhatsApp Image 2020 04 06 at 152232 
Prin urmare, dacă proiectul devine ordin și este publicat în monitorul oficial:
  • Formularele 230 se vor putea depune și prin email-ului, însoțite de borderouri - vezi mai jos alte soluții de depunere
  • Nu se transmit către contribuabili notificări pe perioada stării de urgență, dar se continuă plățile către ONG-uri
  • Se respectă termenul de plată de 90 de zile de la data depunerii formularelor

ONG-urile ar avea la dispoziție 3 modalități de depunere:

  • fizic prin poștă / curier, însoțite de borderou - ca și până acum,
  • pe eguvernare- prin încărcarea formularului electronic și generarea automată a borderoului

Acest proiect este și un rezultat al eforturilor de advocacy făcute de Help Autism, rețeaua RO TSA și FEDRA - organizații care reprezentă peste 100 de ong-uri locale și peste 3000 de persoane cu autism din România. Astfel, organizațiile semnatare au depus:

16 martie 2020 - Opinie Ordinul 614/2020
 

13 aprilie 2020 – Opinie proiect modificare O 147 13.04_update