Terapii alternative în autism

Abordări terapeutice alternative în tulburarea de spectru autist validitate și eficiență

Tulburarea de spectru autist, TSA, este caracterizată de prezența dificultăților în comunicare și în susținerea interacțiunilor sociale, cât și prin comportamente și interese stereotipe, repetitive [Smith, 2020].

Citeşte mai mult
Prietenii imaginari ai copiilor cu autism

Când aud despre prieteni imaginari îmi apar în minte aceste desene de care îmi aduc aminte cu drag de vremea copilăriei: Casa Foster pentru prieteni imaginari. Pe vremea aceea conceptul de prieten imaginar la copii, la noi în țară, nu era unul atât ce cunoscut. Eu una nu îmi aduc aminte să fi trecut prin acestă etapă, dar m-am bucurat la maxim de aceste desene. Personaje hazlii, construite într-un mod cât se poate de bizar ce treceau prin tot felul de aventuri educative.  Citiți un articol scris de Camelia Crîșmariu, specialist acreditat internațional BCaBA.

Citeşte mai mult
Apraxia verbală: cauze, simptome și tratament

Apraxia verbală la copil este o tulburare neurologică a vorbirii, ceea ce înseamnă, mai pe înțelesul tuturor, că nu se realizează conexiunea dintre nervii ce pleacă din creier și nervii ce stimulează mușchii feței. Descoperiți cum afectează această tulburare copiii și cum se face intervenția terapeutică de la Andreea Stoia.

helpAutism ce este apraxia simptome

Citeşte mai mult
Călătorii cu nevoi speciale

Ce apare în mintea ta când spui cuvântul călătorie? Cel mai probabil ai deja o hartă mentală cu toate definițiile și evenimentele care îl reprezintă. La auzul acestui cuvânt, gândurile tale te duc deja în sertărașul memoriei, unde ai păstrat cele mai frumoase și importante experiențe din timpul călătoriilor. Pe mine, deja mă cuprinde un sentiment de nostalgie față de plajele însorite, muzica bună și relaxare. Dar până să ajung din nou acolo, aș vrea să povestim de ce sunt așa de importante călătoriile. De ce ne plac atât de mult? Care sunt beneficiile lor? Un articol scris de colegele noastre Andreea Camelia Șerban, psiholog clinician – terapeut și Elena Alexandra Nicolae, psihoterapeut – coordonator terapie ABA.

Vacanta cu copiii cu autism

Citeşte mai mult
R-ul ,,Buclucaș’’. Consoana linguală vibrantă

A fost odată ca niciodată în Dicționarul Limbii Române Moderne, „rotacismul’’, care este un fenomen fonetic, constând în transformarea unei consoane în RÎnsă, rotacismul constituie omiterea sau deformarea sunetului „r ”, care este cea mai dificilă fonemă a vorbirii, aceasta nereprezentând o semnificaţie defectologică. Să descoperim ce înseamnă rotacism într-un articol scris de Amalia Lupu și Anca Tudorache.

HelpAutism logopedie pronuntia literei R

Citeşte mai mult
Shadow - care este rolul și cum aleg un însoțitor la școală pentru copilul meu?

Însoțitorul copilului cu autism (în engleză Shadow), este persoana care merge alături de copil la grădiniță sau la școală. Poate mulți oameni se gândesc când aud de Shadow la o persoană care „urmărește” copilul cu TSA (Tulburare din Spectrul Autismului), asigurându-se că nu apar probleme de comportament la școală sau grădiniță. Însă, a fi shadow înseamnă mult mai mult decât atât. În acest articol scris de Andreea Bran veți descoperi care este rolul shadow-ului și la ce să fiți atenți când alegeți un terapeut care să însoțească copilul la școală.

Curs Shadow-Help Autism

Citește mai mult
Anul școlar 2020-2021 - copiii cu autism au dreptul fie însoțiți de facilitator (shadow)

Pe data de 14 septembrie 2020 începe noul an școlar,  2020-2021. Deși este un nou început, este unul provocator, pe lângă riscul de infectare cu COVID-19, mai apar și noi reguli de distanțare fizică si de protecție suplimentară, reguli ce trebuie respectate cu toată strictețea. Copiii cu cerințe educaționale speciale și încadrați în grad de handicap grav au dreptul să meargă la școală însoțiți de shadow sau părinte. Aflați procedura pentru solicitarea acestui drept.

Citește mai mult