Legea nr.200 din 27.06.2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 151/2010

Legea Nr.200 din 27.06.2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

ACT EMIS DE: Parlamentul Romaniei
ACT PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL NR. 396 din 01 iulie 2013

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articolul I
Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 483 din 14 iulie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 2
In sensul prezentei legi, serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale sunt urmatoarele: depistare activa precoce, diagnostic clinic psihiatric si evaluare clinica psihologica, tratament psihofarmacologic, interventii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentala, consiliere psihologica a parintilor si a familiei, precum si servicii educationale pentru copiii cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
2. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Toate persoanele diagnosticate cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate au acces liber la serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale prevazute la art. 2. Accesul la educatie include si dreptul la invatamant.
3. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 5
(1) Serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate sunt acordate de profesionisti cu competenta stabilita de Colegiul Medicilor din Romania sau de Colegiul Psihologilor din Romania.
(2) Serviciile specializate pentru tulburarile din spectrul autist, precum si interventiile specializate vor fi prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(3) Finantarea serviciilor de sanatate acordate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate se asigura din bugetul Ministerului Sanatatii sau din Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate, dupa caz, in conditiile prevazute prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(4) Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Psihologilor din Romania, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale stabilesc de comun acord practicile si procedurile prin care sunt furnizate serviciile privind depistarea activa precoce si serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale.
5) Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale elaboreaza, cu consultarea Colegiului Medicilor din Romania si a Colegiului Psihologilor din Romania, standardele pentru serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale, adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, care vor fi cuprinse in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
4. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 6
Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerului Educatiei Nationale pot incheia, cu organizatiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate promovarea sanatatii mintale, protocoale de colaborare in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
5. La articolul 8, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11 ) , cu urmatorul cuprins:
(11 ) Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice vor dezvolta programe de formare profesionala continua pentru profesionistii care lucreaza cu persoane cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
6. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 9
Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale, cu consultarea Colegiului Medicilor din Romania, a Colegiului Psihologilor din Romania si a organizatiilor neguvernamentale si se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii, presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ministrului educatiei nationale si ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.


Articolul II
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, prevazute la art. 9 din Legea nr. 151/2010, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta lege, se aproba in termen de 120 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor
art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTAtILOR,
MIRON TUDOR MITREA
PRESEDINTELE SENATULUI
GEORGE-CRIN LAURENTIU ANTONESCU