Construim o tabără pentru toți copiii

Până la 7 ani, Ioana nu a fost în nicio excursie cu clasa. A fost doar la terapie. La grădiniță sau școală și apoi la terapie. Andrei are 16 ani și merge doar cu părinții lui în vacanțe. Și părinții lui doar împreună cu Andrei pleacă de acasă. Nici părinții lui nu au fost singuri în vreo excursie. Până la 21 ani, Ionuț nu a rămas niciodată singur acasă.

Pentru ei și pentru cei 90% dintre copiii cu dizabilități care nu au fost și nu vor merge niciodată într-o tabără, HELP Autism construiește prima tabără incluzivă din România.

Help Autism prima tabara incluziva

Citeşte mai mult
Tinerii cu autism au nevoie de sprijinul nostru ca obțină primul salariu - 2 rapoarte cu recomandări

Asociația HELP Autism în parteneriat cu Specialisterne a Islandi lansează un Studiu comparativ al legislației pentru persoane cu dizabilități din Islanda și România și un Ghid de bune practici sintetizate în urma vizitelor făcute de cele două organizații. Demersul face parte din proiectul AcceDis - Acces direct pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități.

AcceDis studiu comparativ

Citeşte mai mult
Start colectare fonduri din 3,5%. ANAF confirmă declarația 230 rămâne aceeași.

O dată cu începerea anului calendaristic organizațiile non-profit și unitățiile de cult pot începe să strângă declarațiile 230 prin care salariații din România redirecționează gratuit 3,5% din impozitul pe venitul lor către o comunitate vulnerabilă. Termenul pentru depunere rămâne 25 mai, iar formularul rămâne neschimbat. Confirmarea a venit printr-un răspuns oferit de ANAF la o adresă trimisă de Asociația HELP Autism.

HELP Autism stire 1

Citește mai departe
5 lecții învățate în Islanda despre angajarea persoanelor cu autism

Proiectul AcceDis - Acces direct pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități derulat de HELP Autism cu sprijinul Specilisterne Iceland în perioada iunie 2023 - ianuarie 2024 a creat oportunitatea unei priviri comparative România / Islanda. Din studiul comparativ al legislației și din ghidul de practici din cele două țări am selectat 5 observații recurente. Le vom numi lecții învățate în speranța că acestea se vor transforma în bune practici.

Citește mai departe
Grădinițe incluzive în Sector 2, cu ajutorul Asociației HELP Autism 

Asociația HELP Autism anunță încheierea proiectului „Grădinițe incluzive în Sector 2”, derulat în perioada august – octombrie 2023 cu o finanțare nerambursabilă oferită de Primăria Sectorul 2 al Municipiului București. În urma unui apel public deschis, 358 de copii de grădiniță și 150 de cadre didactice din grădinițele din Sectorul 2, atât private, cât și de stat, au beneficiat de sesiuni de formare, mentorat și conștientizare cu privire la Tulburările de Spectru Autist (TSA), online și față-n față, oferite gratuit de către specialiștii Asociației HELP Autism.

Citeşte mai mult
Asociația HELP Autism a creat instrumente și bune practici pentru a crește calitatea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități

După 14 ani de activitate și 7 parteneriate cu autoritățile publice din domeniul serviciilor sociale, Asociația HELP Autism a evaluat gradul de satisfacție cu privire la serviciile sociale dedicate persoanelor cu dizabilități din București și Ilfov, a desfășurat un program de formare pentru 20 de ONG-uri, a creat un ghid de bune practici al parteneriatelor public-private, precum și instrumente de evaluare și monitorizare a politicilor publice locale din domeniul serviciilor sociale.

HELP Autism POCA Conferinta

Vezi mai mult
Asociația Help Autism construiește prima tabără pentru copii cu dizabilități din România și cea mai mare din Europa

Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) vine, anul acesta, ȋn contextul unei decizii fără precedent, ȋn România - din octombrie, Guvernul decontează serviciile de terapie și logopedie pentru persoanele cu autism. La nivel mondial, unul din 36 de copii este în spectrul autist. Nu există date oficiale despre numărul lor, în țara noastră, dar estimările ONG-urilor naționale și internaționale arată că, anul trecut, peste jumătate de milion de oameni trăiesc afectați de acest diagnostic. În această cifră sunt incluși și membrii familiilor care se confruntă cu greutățile ce vin la pachet, precum izolarea sau lipsa accesului la diferite facilități. Pentru a le oferi sprijin, Asociația Help Autism construiește prima tabără pentru copii cu dizabilități din România și cea mai mare din Europa.

Autism eveniment 9oct2023 6

Vezi mai mult
SCRISOARE DESCHISĂ adresată senatorilor României
 Fedra  rotsa

 

Stimați domni

Stimate doamne,

Pentru respectarea dreptului fundamental la educaţie incluzivă al copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, pentru realizarea efectivă a acestuia în baza principiilor echității și egalității de șanse, drept garantat de art.32 din Constituţia României, dar și de art.23 și art.28 alin.(1) din Convenţia din 1989 cu privire la drepturile copilului și prin accesul la învațământ incluziv, reglementat expres de art.24 din Convenţia ONU din 2007 privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Carta socială europeană și Carta drepturilor fundamentale a UE,

În numele comunității persoanelor cu autism și familiilor acestora,

Vezi mai mult
Cum și ce sa îi spun copilului meu despre sexualitate?

Subiectul educației sexuale este unul controversat din multe puncte de vedere. Sunt o serie de variabile ce îngreunează discuțiile pe acest subiect, iar cuvâtul însuși trezește reticență la multe persoane. Dar cum ar fi dacă ne-am uita la educația sexuală în ansamblul ei? Astfel, asocierea nu s-ar mai face direct cu actul sexual ci ar include și cunoașterea propriului corp și a funcțiilor lui, păstrarea sănătății corpului, relații interumane, siguranță, îngrijire. În felul acesta părinții și educatorii ar putea fi mai deschiși să ajute copiii să navigheze această parte a vieții.

Citeşte mai mult
Subprogramul pe TSA, parte din Programele naţionale de sănătate. HG-ul evaluează la 730 milioane de lei suma necesară pentru decontarea directă a intervențiilor în 2023.

În 28 decembrie 2022, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru a include Subprogramul de sănătate pe TSA pe lângă alte modificări. De asemenea, nevoia financiară pentru acest Subprogram a fost evaluată la 730 milioane de lei, bani ce vor fi la dispoziția prestatorilor de servicii conexe actului medical în 2023.

Help Autism Subprogramul TSA HG

Citește mai mult
Gala Generozității organizată de Asociația HELP Autism și-a desemnat laureații

Cum te-ai simți dacă ai asista la un concert al câștigătoarei X Factor, Andrada Precup, cu dopuri de urechi? Sau dacă ai servi cina folosind bețișoarele chinezești, legat la ochi? Ori dacă ar trebui să ții pasul cu Petrișor Ruge, unul dintre cei mai cunoscuți dansatori și coregrafi ai României, având dificultăți motrice?

Inconfortabil, incomod, depășit - așa se simt Edy, Anastasia, Carol, Vlad, Darius, Patricia, Robert, Ioana, Daniel, Radu, Rareș și Runa, cei 12 protagoniști ai primul spot publicitar incluziv și accesibilizat în limbaj mimico-gestual, difuzat în premieră la Gala Generozității.

Gala Generozitatii 768x512

Citeşte mai mult
Cărți și momente HELP Autism la Gaudeamus, 7-11 decembrie, Romexpo

Prezentă pentru prima dată la Târgul de Carte Gaudeamus, Asociația HELP Autism aduce cărți de deschis minți și inimi, momente și produse AHA într-un stand amenajat ca o cameră de învățare ce se află la numărul 181 în pavilionul B2 de la Romexpo. În cadrul târgului, se lansează și prima carte despre minți diverse în limba română. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare, scrisă de Alexandra Rusu și ilustrată de Ioana Pârvan, apare în colecția AHA Books Kids și va avea parte de două momente speciale la stand.

HA G AHA online 695x300 C

Citeşte mai mult