Ce este TEACCH

TEACCH (tratamentul si educatia copiilor cu autism si handicapuri de comunicare asociate) este un tip de metoda de predare structurata dezvoltata de psihologul Eric Schopler de la Universitatea din Carolina de Nord. Scopul principal al metodei TEACCH este sa ajute copiii cu autism sa evolueze la capacitatea lor maxima pana la varsta adulta.

Citeşte mai mult
Testul international ADI-R

Testul international ADI-R este un interviu pentru diagnosticarea autismului, revizuit. Acesta este recunoscut la nivel international, alaturi de AODS drept Golden standard pentru evaluarea autismului.  Utilizat in cercetare de cateva decenii, acest interviu comprehensiv ofera o evaluare completa a persoanelor suspecte de tulburari din spectrul autismului.

Citeşte mai mult
Testul international ADOS

Unul dintre testele principale de screening si de diagnostic utilizate pentru depistarea si confirmarea tulburarilor din spectrul autismului este ADOS (Autism Disorder Observation Schedule). Acesta este un test amanuntit in urma caruia sa pot obtine rezultate de o acuratete ridicata care pot sta la baza constituirii unui plan de interventie care sa includa atat servicii psihologice cat si medicale.

Citeşte mai mult
Ce este terapia senzoriala?

Numita si “dieta senzoriala”, aceasta terapie implica un program de activitati strict planificate de catre terapeutul ocupational, fiecare “dieta” fiind alcatuita si dezvoltata astfel incat sa preintampine nevoile sistemului nervos al copilului respectiv. O dieta senzoriala stimuleaza receptorii de contact (tactil, vestibular si proprioceptiv) prin tehnici de alerta, organizare si calmare.

Citeşte mai mult
Ce este art terapia (terapia prin arta)?

Terapia prin arta îl ajuta pe copil sa se inteleaga pe sine, sa se elibereze de anxietatile si tensiunile acumulate, sa dezvolte abilitati de comunicare si sa exerseze si optimizeze propriile capacitati de relationare cu ceilalti copii si cu adultii, ajutand in final, la elaborarea unor strategii de rezolvare a conflictelor.

Citeşte mai mult